Zastosowanie pojemników jednorazowych w gastronomii

admin    , ,   -

Zastosowanie pojemników jednorazowych w gastronomii

Gastronomia to branża, w której pojemniki jednorazowe mają najszersze zastosowanie. W zależności od użytego materiału mogą być stosowane zarówno do potraw ciepłych i zimnych, jak i ciepłych i zimnych napojów. Dodatkowo można wykorzystać je do realizacji kampanii reklamowych.

Plastikowe kubki

To chyba najpopularniejszy rodzaj pojemnika jednorazowego, oferuje go nie tylko hurtownia opakowań jednorazowych, ale także prawie wszystkie sklepy spożywcze. O takiej popularności decyduje niska cena (nawet detaliczna), szerokie zastosowanie, zapewnienie warunków sanitarnych.
Pojemniki jednorazowe na napoje stosowane są:

• przy dystrybutorach wody,
• podczas imprez plenerowych (większe także na piwo),
• podczas eventów, konferencji i narad firmowych,
• w lokalach małej gastronomii,
• podczas imprez dla dzieci.

Nie wymagają mycia, wystarczy przygotować odpowiednie pojemniki na ich gromadzenie.

Kubki papierowe

Wybierane są przede wszystkim przez lokale gastronomiczne oferujące gorące i zimne napoje na wynos. Zwykle zamykane są specjalnym wieczkiem z otworem na rurkę. To one najczęściej reklamują lokal lub markę produktu. Każda hurtownia opakowań jednorazowych oferuje je w różnej wielkości.

Tacki plastikowe i aluminiowe

To bardzo popularne opakowania jednorazowe dla gastronomii świadczącej usługi podczas imprez plenerowych. Skutecznie zabezpieczają przed poparzeniem rąk, gwarantują zachowanie temperatury potraw i nie wymagają mycia.

Opakowania styropianowe

To bardzo popularne opakowania jednorazowe dla gastronomii. Używane są przede wszystkim w lokalach świadczących usługę dań na wynos:

• różnego rodzaju barach,
• pierogarniach,
• restauracjach,
• makaroniarniach,
• lodziarniach.

Ogromną zaletą tych opakowań jednorazowych dla gastronomi są właściwości termiczne styropianu. Skutecznie chroni potrawy zarówno przed wystygnięciem, jak i przed nagrzaniem.

Torebki papierowe

Stosowane są przede wszystkim do serwowania potraw typu fast foods, jak frytki, kebab, burger, hamburger. Dzięki specjalnej powłoce nie przemakają i utrzymują temperaturę.

Niewątpliwą zaletą pojemników jednorazowych jest łatwość ich użytkowania i dopasowania do potrzeb. Każda hurtowania opakowań jednorazowych ma szeroki wybór różnorodnych opakowań dla gastronomii.